TÜRKİSTANDA ADNAN MENDERES ANITI AÇILDI 1 Mart 2023 tarihinde Kazaklar tarafından kutlanan “Şükran Günü”münasebetiyle Kazakistan’ın Türkistan kentinde Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanı, seçkin devlet ve siyaset adamı merhum Adnan Menderes Kazakistan’da sa

Pazar, 05 Mart 2023 13:44 tarihinde oluşturuldu
Gösterim: 1
Pin It
TÜRKİSTANDA ADNAN MENDERES ANITI AÇILDI
1 Mart 2023 tarihinde Kazaklar tarafından kutlanan “Şükran Günü”münasebetiyle Kazakistan’ın Türkistan kentinde Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanı, seçkin devlet ve siyaset adamı merhum Adnan Menderes Kazakistan’da saygı ve minnetle anılmış ve Ahmet Yesevi Üniversitesinde bir tören düzenlenerek heykeli dikilmiştir.
Üniversitedeki törene Eyalet valisi Darhan Satıbaldı, rektör Canar Temirbekov, rektör yardımcısı Peyami Battal, öğrenciler ve çok sayıda kent sakini katılmıştır.
Törende konuşan vali Darhan Satıbaldı “İki kardeş ülkenin birbirleriyle olan güçlü iş birliği ve değerlerinin her zaman ön planda” olduğunu kaydederek, “Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak görev yapmış ünlü bir siyasetçi, büyük bir devlet adamı olan Adnan Menderes'in Türk halkı için sıradan bir insan olamadığını bizlerde biliyoruz. Merhumun biz Kazaklar ve Kazakistan için de yeri ve önemi çok büyüktür. Çünkü; 1950 yılında Türkiye Cumhuriyeti başkanı olarak yersiz, yurtsuz kalan 2000 civarında Kazak kardeşimize sahip çıkmış ve onları Pakistan’dan Türkiye’ye iskanlı göçmen olarak kabul etmiştir.
Bununla da kalmamış onlara ev, tarla vs. her türlü ekonomik ve sosyal yardımlarda bulunmuştur. Ayrıca, bu günkü Türkiye Cumhuriyeti’nin kalkınmasında da büyük bir katkısı olmuştur.
Böyle bir siyasi kişiliğin Türk siyasi tarihinde de özel bir yeri vardır. Kazak halkına sahip çıkan Adnan Menderes’in adını yeniden yaşatmak boynumuzun borcudur. Bu bağlamda Devlet Başkanı Kasım-Jomart Tokayev'in geçen yılki talimatına göre Türkistan kentindeki caddelerden birine Adnan Menderes'in adı verildi. Bugün de aynı olay devam ediyor ve tarihi şahsa ait anıtın açılış törenine tanık oluyoruz. Kulli Türklerinin manevi başkenti olan Türkistan şehrinde her iki ülke için ortak bir değere sahip olan bir şahsın isminin yad edilmesi ne kadar önemli. Ayrıca, Türkiye’de yaşanan büyük deprem bizleri son derece üzmüştür. Kazak halkı olarak Türk kardeşlerimizin yanında olmak, onların sıkıntılarını gidermek için olağanüstü gayret sarf ettik. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Kazakistan hükümeti olarak Türkiye’ye elinden gelen desteği sağlamıştır. Bu davranış ve düşüncelerin iki ülke arasında derin bağların bir işareti” olduğunu söyledi.
Ayrıca Üniversitemiz Rektörü temsilcisi Peyami Battal da törende bir araya gelenlere teşekkür ederek
“Bildiğiniz gibi Türkiye-Kazakistan ilişkileri çok eskilere dayanmaktadır. Tarihi olaylar bizi uzun süredir birbirimizden ayırsa da kardeşliğimiz hiçbir zaman kopmadı. Kendimizi Türk ve Kazak olarak tanımlasak da aslında Büyük Türk Milleti çatısının birer parçasıyız” dedi.
Daha sonra törenle anıtın üzerine çelenkler bırakıldı. Kazak ozanı Bekarıs Şoybekov, iki ülkenin birliği hakkında şiirsel bir dinleti okudu.
Etkinliğe katılanlar, Adnan Menderes Anıtı'nın yanındaki çiçek bahçesine birer ağaç dikmeleri ile sona ermiştir.
 
Bir 1 kişi, ayakta, açık hava ve anıt görseli olabilir